Super-Geïsoleerde bouwsystemen

Op de Energie Vakbeurs te Den Bosch van vorig jaar oktober, tussen een paar voorlichtingssessies van het R.V.O. door, ontdekte ik iets waar ik hieronder enige aandacht aan wil schenken. Ik ben eerlijk gezegd al jaren op zoek naar een super geïsoleerd bouwsysteem, dat eenvoudig te hanteren moet zijn, uiteraard snel mee te bouwen is, bovendien luchtdicht moet zijn en ook nog eens voldoende massa heeft om voor voldoende accumulerend vermogen te zorgen.

Eerlijk gezegd ben ik van het type dat de Trias Energetica hoog in het vaandel heeft en dat begint tenslotte met het beperken van energiegebruik. Dat houdt dus in dat de schil van een gebouw zo goed mogelijk geïsoleerd moet zijn. Tenslotte, hoe minder energie men nodig hebt, hoe minder men hoeft te kopen! Ik vind dat je het isolerend vermogen zoveel mogelijk in het bouwsysteem moet stoppen en daar stond het, vlak voor mijn neus op een stand.

"Ik vind dat je het isolerend vermogen zoveel mogelijk in het bouwsysteem moet stoppen."

Op deze stand was een deel van een gevel te zien die gemaakt was van gestapelde grijze EPS blokken, gedeeltelijk bedekt met steenstrips en een stucafwerking. Na iedere sessie van het RVO was ik steeds weer te vinden op de bewuste stand en vroeg de bemanning de oren van het hoofd: hoe zit het met de isolatiewaarde, hoe zit het met de geluidsisolatie, wat is de waterabsorptie, wat is het accumulerend vermogen, waarom zit er geen mortelweefsellaag tussen de wand en de steenstrips, hoe snel kun je hiermee bouwen, waar komen de blokken vandaan, hoeveel ervaring is er al met dit systeem opgedaan, hoe zit het met certificering, etc., etc. De adviseurs op de stand hebben mij geduldig te woord gestaan en ik moet zeggen dat ik, ruim na sluitingstijd, de beurs behoorlijk enthousiast heb verlaten.

Uiteraard heb ik de bedenker en eigenaar van het systeem de week na de beurs op zijn kantoor in Emmeloord opgezocht en daar alle gelegenheid gekregen het systeem uitgebreid te bekijken. Hij had mij intussen al van documentatie en zelfs ook van een exemplaar van het bijbehorende SKG-IKOB certificaat voorzien, dus ik kwam intussen behoorlijk beslagen ten ijs met hem in gesprek.

Het lijkt me nu wel goed om eens iets van de opgedane kennis met u te delen.

EPS Bouwblok

Hiernaast ziet u zo’n EPS-bouwblok, of beter gezegd Passief Bouwblok, want zo heet het systeem eigenlijk. Dit blok wordt gemaakt van Neopor EPS (λ 0,030) van een bekend bedrijf uit Duitsland en bestaat uit twee delen. Het binnenblad is 60 mm en het andere blad 200 mm breed. Beide bladen worden door kunststof afstandhouders op 140 mm afstand van elkaar gehouden, waardoor een blok precies 400 mm breed is.

De blokken zijn 1200 mm lang en 245 mm hoog. Als je er een wand van bouwt tot verdiepingshoogte, wordt de tussenruimte gevuld met betonmortel. Bovendien zijn de blokken voorzien van een speciaal ontworpen noppenpatroon, waardoor ze precies in elkaar passen. De wand is daardoor luchtdicht en koudebruggen zijn uitgesloten.

Boven openingen in wanden zoals deur en raamopeningen wordt staal op de afstandhouders gelegd. De blokken worden aan de onderkant van de blokken afgesloten met horizontale elementen, die precies in de bodem van de blokken passen, waarna de latei als het ware in het werk gestort wordt.In feite gebeurt het afsluiten van verticale openingen op dezelfde manier, echter nu met zgn. verticale elementen.

Uiteraard kent het Passief Bouwblok systeem ook binnen- en buitenhoeken en daarnaast pasblokken ter hoogte van vloeren.

Het is overigens wel belangrijk om de blokken te stapelen met behulp van speciale schoren, die tevens als steiger gebruikt kunnen worden. Zo’n wand is voordat er beton in gestort wordt bijzonder licht en wind kan er gauw vat op krijgen. Dit schoren is dus zeer essentieel! Toch zijn de elementen bijzonder sterk, waardoor er pas bij verdiepingshoogte in één keer gestort kan worden.

Speciale wokkelpluggen zorgen ervoor dat er probleemloos zware zaken zoals keukenkastjes, klokken en wandlampen opgehangen kunnen worden. Met speciale pluggen voorzien van koudebrugonderbreking kunnen bijvoorbeeld zonneschermen aan de buitengevel opgehangen worden.

Het is een werkelijk compleet systeem, waarmee zgn. Passieve Woningen gebouwd kunnen worden. Inclusief vulling van beton en bekleding aan weerskanten van een Passief Bouwblokken wand wordt namelijk zeker een Rc-waarde van 9,0 m2 K/W gehaald. Het dubbele van wat momenteel vereist is in de nieuwbouw!

Passief Bouwblok in Praktijk

Uiteraard heb ik de demo-woning in Emmeloord bezocht en me daar nog eens laten overtuigen van de kwaliteit van dit systeem. De systeemhouder vertelde mij dat er momenteel zo’n 27 woningen gebouwd of in aanbouw zijn. Dit jaar worden het er veel meer, want alleen al bij een vakantiepark komen er een honderdtal vakantiewoningen, gebouwd met deze blokken.

Overigens heb ik het daarbij niet gelaten, want ik heb uiteraard ook gevraagd of ik elders in Nederland nog een woning in aanbouw kon gaan bekijken.

In Rotterdam-Zestienhoven wordt momenteel een woning voor en van een architect gebouwd. Daarvan ziet u hieronder nog enkele foto’s en hier vindt u een filmpje, gemaakt met een webcam, van deze woning waarop te zien is dat in één dag een verdieping van deze woning is gebouwd!

'Passief Bouwblok is wat mij betreft echt een aanwinst voor de bouw!'

PRESENTATIE TIJDENS BOUWBEURS 2017

Pieter Magré

Pieter Magré werkt al zijn hele werkzame leven in de bouwsector. Vanuit de verschillende functies die hij heeft bekleed is hij gewend om met alle partijen in het bouwproces te communiceren: vanaf producent, handel, acquisitie, applicatie, bouwer van klein tot groot, architect tot ontwikkelaar. Veranderingen in de markt en demografische ontwikkelingen hebben hem doen besluiten zijn ervaringen met de actualiteit te verbinden door het schrijven van blogs en mee te werken aan DURV!

Laat hier een reactie achter

Leave a Reply: